ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΦΘΑΛΜΩΝ

ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ
Ο ήλιος, πηγή ζωής και έμπνευσης για τους πολλούς, στην πεζή οφθαλμολογική θεώρηση των πραγμάτων και στην εποχή της τρύπας του όζοντος αντιμετωπίζεται περισσότερο ως απειλή.Η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για μια σειρά παθολογικών καταστάσεων στα μάτια, οι οποίες εμφανίζονται μετά από χρόνια έκθεση στον ήλιο.

Βλάβες από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, εκτός του εγκαύματος, του καταρράκτη και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, είναι δερματικές βλάβες και κακοήθειες, πρωιμότερη γήρανση του ευαίσθητου δέρματος γύρω από τα μάτια (εμφάνιση ρυτίδων), φλεγμονές στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού (κερατίτιδες), φλεγμονές των επιπεφυκότων (επιπεφυκίτιδες) και καλοήθεις νεοπλασίες τους (πτερύγιο).

Η μόνη αντιμετώπιση των ασθενειών των ματιών που αναφέραμε παραπάνω είναι η πρόληψη. Απαραίτητη λοιπόν, είναι η προφύλαξη τους από την ηλιακή ακτινοβολία με τα σωστά γυαλιά ηλίου, δηλαδή γυαλιά με φακούς που να μπορούν να απορροφούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, χωρίς όμως να αλλοιώνουν την οπτική οξύτητα και την αντίληψη των χρωμάτων.
Μην εμπιστεύεστε τα μάτια σας σε ανθρώπους που δεν είναι ειδικοί και μην αγοράζετε γυαλιά από περίπτερα, πλανόδιους κ.τ.λ. γιατί τα γυαλιά αυτά δεν έχουν τις σωστές προδιαγραφές. Συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας για την σωστή προστασία και αγοράστε τα γυαλιά σας μόνο από οπτικά καταστήματα . Χρησιμοποιείστε τα γυαλιά ηλίου όλο το χρόνο, ακόμη και το χειμώνα τις ημέρες της ηλιοφάνειας. Βάλτε τα σωστά γυαλιά και στα μικρά παιδιά από την ηλικία εκείνη που νομίζετε ότι μπορούν να τα φορέσουν. Η προστασία πρέπει να γίνεται από την μικρότερη δυνατή ηλικία.

Κατηγορίες των γυαλιών ηλίου
Τα γυαλιά ηλίου χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με το βαθμό που αφήνουν το φως να διαπερνά. Προσοχή, όμως, ο βαθμός που αφήνουν οι φακοί το φως να διαπεράσει, δεν έχει καμιά σχέση με την προστασία, παρά μόνο με την άνεση που δημιουργεί σε ένα άτομο να βλέπει σε διάφορες κλιματολογικές συνθήκες. Κατηγορία 0: Άχρωμο ή πολύ απαλό φίλτρο, διαπερατότητα για την ορατή ακτινοβολία 80 έως 100%, ιδανική για χρήση τη νύχτα. Κατηγορία 1: Διαπερατότητα 43-80% για συννεφιά. Κατηγορία 2: Διαπερατότητα 18-43% για τη διάρκεια της ημέρας, ελαφρά συννεφιά. Κατηγορία 3: Σκοτεινό φίλτρο, διαπερατότητα 8-18%, για ηλιόλουστο καιρό. Κατηγορία 4: Πολύ σκοτεινό φίλτρο, διαπερατότητα 3-8%, για ακραίες συνθήκες και μεγάλα υψόμετρα. Δεν είναι ιδανικό για χρήση στο αυτοκίνητο.